Crap cu roșii la cuptor
Pentru acestă rețetă vei avea nevoi de: 500 de grame de mușchi de crap, 2 roșii, 6 căței de usturoi, condimente pentru pește, sare și ulei.
Mod de preparare: Mai întâi se spală bucata de mușchi de crap, după care se șterge și se porționează la dimeniunile dorite. Apoi, se unge cu ulei și se presară puțină sare și condimente. După acest pas, se adaugă bucățile într-o tavă mare de aragaz. În tavă se asează o hârtie de copt care se va tapeta cu ulei.
După ce am așezat peștele, ne vom ocupa de roșii, pe care le vom spăla în primul rând foarte bine. Apoi le se scoate miezul și se taie cubulețe. Peste roșiile tocate se adaugă usturoiul tocat mărunt, sare și piper. Roșiile se pun în tavă lângă pește și se pune tava la cuptor până când preparatul este gata.
Pește cu mămăliguță
Pentru prepararea mămăliguței vei avea nevoie de: 400 de grame de mălai grișat, 1 lingurițe de sare, 1 linguriță de ulei, 2 căni cu apă. Pentru celor 8 bucăți de pește sunt necesare următoarele ingrediente: 1 lingură de sare, 1 ceașcă de mălai grișat, 400 ml de ulei pentru prăjit și 2 căpățâni de usturoi.
Mod de preparare pește: Se curăță și se spală peștele, după care se uscucă și se sărează. După aceea se lasă la rece un timp, pentru a-și trage sarea necesră și pentru a se prăji mai ușor. Apoi se dă prin mălai grișat și se pune la prăjit în ulei, la foc potrivit. Când peștele e gata, ne apucăm și de mămăligă, care ar fi de preferat să fie mai moale. Ulterior, se alcătuiesc porțile cu pește, mămăligă și mujdei de usturoi. Pentru un aspect mai frumos putem adăuga ca decor și câteva frunzulițe de pătrunjel.
Supa cu dovlecei și file de cod
Pentru această rețetă vei avea nevoie de: 300 de g de cod, 2 dovlecei mici, 2 cepe medii, 600 ml de supă de legume, 150 de g de orez cu bob lung, 100 ml de vin alb, ulei de măsline, sare, piper și coaja rasă de la o lămâie.
Mod de preparare: Se fierbe orezul conform instrucțiunilor de pe pachet, iar între timp se taie sovlecelul și ceapa în cubulețe mprunte. Cepa se va pune apoi la călit în cratița în care se va fierbe supa. După ce ceapa s-a călit se adaugă dovleceul și se lasă se se prăjească puțin, după care se toarnă supa și se dă la fiert.
După ce orezul s-a fiert se adăugă în supă împreună cu vinul. Apoi se pune sare și piper după gust și se lasă la foc mic 7-10 minute. La final se adaugă peștele tăiat cubulețe și se mai lasă la foc mic încă 5 minute. După ce focul s-a oprit se pune și pătrunjel. Supa se srvește caldă cu coajă rasă de lămâie deasupra.